15 Temmuz, 2006

Afazi Nedir?

TANIM
Çoğu araştırmacı ve yazar afaziyi santral sinir sisteminde kazanılmış bir hasara bağlı olarak dilin anlaşılması ve üretilme yetisinin kaybı ya da kısmi hasarlanması olarak tanımlarlar. Afazi dilin çoklu modalitelerini etkiler ve ortaya çıkan dil yetersizliklerinin demans, motor işlevsizlik, ya da bir duyusal kayıp ile ilgisi yoktur.

Afazi, santral sinir sisteminde kazanılmış hasar, beyin krizi, beyin travması, intracranial tümörler, bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, beyin apseleri, veya serebral zehirlenmeler sonucu ortaya çıkabilir.

Beyin krizi geçici beyin krizi ya da beyin kanaması şeklinde ortaya çıkabilir. Geçici beyin krizleri trombosit ya da emboli olarak bilinen kan akışını kesintiye uğramasından kaynaklanır.Trombosit damar içinde gelişen bir yağ pıhtısı olabilir ve kanın beyne gitmesini engeller. Emboli ise vücuttaki kan akışının herhangi bir yerinde kanın pıhtılaşması olarak bilinir; kan akışı içinde sürüklenirken herhangi bir yerde bloke olarak beyne giden kanı engeller. Geçici beyin krizlerinin üçte ikisi trombositten kaynaklanır. Belirtileri başağrısı, baş dönmesi, bulanık ya da çift görme, yutkunma zorluğu ve vücudun bir tarafında hissizlik olarak sayılabilir. Belirtiler kan akışının restore olması ile kaybolabilir ve hastaya kalıcı bir etki bırakmaz. Geçici beyin krizleri ilk bir kaç haftadan ilk 3 aya kadar iyileşme gösterir. Beyin kanamaları serebral kan damarlarının ruptureına bağlı olarak kan akışının beyin dokularına yayılmasıdır. Herhangi bir travma, yüksek veya oynak tansiyon, zayıf arter duvarları, ya da damarlarda büzülme ya da genişleme gibi bozulmalar beyin krizinin nedenleri arasındadır. Genellikle ani başlayan bu tip krizler çevre beyin hücrelerini de tahrip ederek hasarı büyütebilirler. beyin kanamalarının iyileşmesi iki aydan başlayarak uzun dönemlere yayılır. Beyin kanamaları beyin içinde ya da dışında gelişebilir; özellikle thalamus ve basal ganglia’da oluşan beyin içi kanama subkortikal afazi ile sonuçlanırken, hastayı kalıcı bir beyin hasarı ile yaşamaya veya ölüme götürebilir. Beyin dışı kanamalar anevrizma sonucunda beyin, beyin kökü ve cerebellum yüzeylerinde oluşanlar (SUBARACHNOID), travmatik kafa yaralanmaları sonucunda duranın altında oluşanlar (SUBDURAL) ve Duranın üzerinde, dura ve kafatası arasında oluşanlar (EPIDURAL) olarak 3 tip çerçevesinde ele alınırlar.

Anevrizma zayıflamış ince bir damarın balon gibi şişmesi ve sonucunda patlaması ile ortaya çıkar. Beyin dışı anevrizmalar beynin tabanında genellikle Circle of Willis’te, vertebral damarlar ile basilar damarda gelişebilir. Anterior ve cerebral damarlarda anevrizma oluşumları için bilinen yerlerdir.

Damar tıkanıklığı ve Beyin kanamalarının haricinde afazi ile sonuçlanabilecek diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar: serebrospinal sıvıyı ve meningleri etkiler
  • Viral enfeksiyonlar: AIDS, kabakulak, kızamık, herpes simplex encephalitis
  • Beyin apseleri: orta kulak, mastoid hücreler veya sinüsler yoluyla beyne sızan bakteri, fungi, parasitler
  • Serebral zehirlenmeler: ilaç kullanımı, ağır metaller, ilaç etkileşimleri
kaynak: Maviş, İ. Nörojenik Dil ve Konuşma Bozuklukları; ed. Oğuz, H., Dursun, E., ve N,Dursun., Tıbbi Rehabilitasyon. Böl.40, 797-809. Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul, 2.baskı, 2004

6 Yorum:

Anonymous Adsız dedi ki...

merhabalar ismim dursun
yeni tanıştığım kişilerle konuşurken olsun işyerimde amirlerimle bir konuyu anlatırken komuşurken veya arkadaşlarımla konuşurken çoğu kelimeleri bildiğim halde söyleyemiyor yada unutuyorum halsiz ve bitkin konuşuyorum ben nasıl tedavi olmalıyım

Cuma, 03 Ağustos, 2012  
Blogger Unknown dedi ki...

dursun bey, yaşınız kaç?? geçirmiş olduğunuz bir hastalık veya kaza varmı??ailenizde bu durumda olan bir kimse var mı? ailenizdeki kişiler veya arkadaşlarınız durumunuzu hissedip bir şey söylüyorlar mı? daha detaylı bir bilgi verirseniz, size önerilerde bulunabilirim.
nerede yaşadığınızı da yazarmısınız??

Pazar, 26 Ağustos, 2012  
Anonymous Adsız dedi ki...

Dursun beyde olan şeyin aynısı bende var kendimi ifade edemiyorum bu uzun zamandır var fakat ne önemli bir hastalık geçirdim ne de bir kaza. Ailemde de böyle bir şey yok. Yaşım ise 22. Konuşurken resmen tutukluk yaşıyorum. Bu beni sosyal açıdan oldukça kötü etkiliyor.

Salı, 25 Eylül, 2012  
Blogger Unknown dedi ki...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

Salı, 25 Eylül, 2012  
Blogger Unknown dedi ki...

niye bir konuşma terapistine danışmıyorsunuz...bir değerlendirme isteyin lütfen......

Salı, 25 Eylül, 2012  
Anonymous Adsız dedi ki...

Annem 3ay once beyin kanamasi gecirdi felc oldu fizik tedavi yurutecek insallahta afazi bambaska bi caresizlikmis...yabanci dil gibi konusuyor konustugunu saniyor....fakat annem bizi cok iyi anliyor...dil terapisti su an cok erken 6 ay sonra gelin dedi...afazi gecermi annem hic konusamaycakmi arik....gecen gun hoppa dedi gule gule dedi bidahada diyemedi..kizinca allah allah diyor o kadar...ilac tedavisi niye yok niye tip caresizsskdan da faydalanamiyoruz afazi niye zengin hastaligi

Pazar, 26 Mayıs, 2013  

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa